Slovník pojmů, Strana 8

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Mango

Toto tropické ovoce je známé svou sladkou chutí, šťavnatou dužinou a výrazným aromatem. V asijské kuchyni se používá jak zralé (do dezertů, smoothie a ovocných salátů), tak nezralé (do pikantních salátů, kari a omáček). Původem z jižní Asie…

Manis

Označení pro sladkou chuť v indonéské kuchyni, která je jedním z pěti základních pilířů tamní gastronomie. V tradičních receptech se sladkosti dosahuje pomocí palmového cukru, kokosového cukru nebo ovocných sirupů. Jídla s přívlastkem "manis" jsou…

Maracuja

Šťavnaté tropické ovoce známé také jako mučenka nebo passion fruit, které se vyznačuje výraznou, sladkokyselou chutí a aromatickou dužinou plnou drobných, jedlých semínek. V asijské kuchyni se maracuja často používá k přípravě osvěžujících nápojů,…

Massaman

Jemně aromatické thajské kari, které obsahuje kombinaci koření jako skořice, hřebíček, kardamom a muškátový oříšek, jež odrážejí muslimské kulinářské vlivy. Tradiční pokrm se připravuje s kokosovým mlékem, brambory, arašídy a nejčastěji s kuřecím…

Matcha

Jedná se o vysoce kvalitní práškový zelený čaj pocházející z Japonska, který se vyrábí mletím speciálně pěstovaných a zpracovaných čajových lístků na jemný prášek. Na rozdíl od běžného čaje se při konzumaci matcha vypije celý čajový lístek, což…

Mayo

Lehký, krémový bílý dresink vyrobený z oleje, vajec a octa nebo citrónové šťávy, který má široké využití v kuchyni. Často se používá jako základ pro sendviče, saláty, omáčky nebo jako dip k různým pokrmům. V asijské kuchyni se objevuje ve variantách…

Mirin

Sladká přísada japonské kuchyně s obsahem alkoholu, která se vyrábí kvašením rýže. Používá se hlavně na vaření a dodává jídlům sladko-slanou chuť a jedinečné aroma. Pokud nemáte mirin, můžete ho nahradit směsí saké a cukru, ale výsledná chuť bude…

Miso

Jde o tradiční japonskou pastu vyráběnou fermentací sójových bobů, rýže nebo ječmene pomocí plísně koji. Svou bohatou umami chutí slouží jako základ pro polévky, omáčky nebo marinády a je charakteristická slanou, někdy i sladkou či pikantní příchutí…

Mochi

Tradiční japonské sladkosti vyrobené z lepkavé rýžové mouky, která se nechává uležet a následně se ručně tvaruje do různých tvarů nejčastěji kulatých. Mochi mohou být plněny rozličnými náplněmi, jako jsou červené fazole anko, matcha krém nebo ovocné…

Monosodium

Jde o sodnou sůl kyseliny glutamové, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách a v těle. Jako přídatná látka se používá zejména v asijské kuchyni pro zvýraznění chuti umami, což je pátá základní chuť vedle sladké, slané, kyselé a hořké.…

Mungo

Poměrně malé luštěniny žlutozelené barvy hojně rozšířené v asijské kuchyni. Z těchto fazolí se často připravují známé bílé klíčky, které se přidávají do jarních závitků nebo polévek. Mungo fazole lze také uvařit jako přílohu nebo použít do různých…

Naan

Křehký, plochý indický chléb pečený tradičně v hliněné peci zvané tandoor. Těsto se připravuje z bílé mouky, jogurtu a kypřicího prášku a po upečení má charakteristický měkký střed a křupavé okraje. Naan se podává teplý, často potřený máslem ghí, a…

Nakiri

Japonský kuchyňský nůž určený speciálně na krájení, sekání a plátkování zeleniny. Díky rovné čepeli s tupou špičkou a širšímu ostří umožňuje vertikální řez bez nutnosti táhnout nůž vpřed, což zaručuje přesné a rychlé zpracování zeleniny. Vyznačuje se…

Namak

Základní koření v indické kuchyni, které se používá k ochucení téměř všech pokrmů, od jednoduchých čočkových polévek dal po složité kari. Často se přidává v různých fázích vaření, aby se chutě lépe rozvinuly, a někdy bývá obohaceno o bylinky jako je…

Nasi Goreng

Tradiční indonéský pokrm, který se připravuje smažením uvařené rýže s různými přísadami jako jsou vejce, kuřecí maso, krevety nebo tofu. Dochucuje se sójovou omáčkou, chilli, česnekem a cibulí, což mu dodává typickou pikantní chuť. Obvykle se podává…

Nasi Lemak

Tradiční malajsijský pokrm považovaný za národní jídlo Malajsie, kde základem je rýže vařená v kokosovém mléce a pandánových listech. Servíruje se typicky s garniturou zahrnující smažené ančovičky (ikan bilis), vařené vejce, okurku, arašídy a…

Natto

Tradiční japonská pochoutka připravená fermentací uvařených sójových bobů pomocí bakterie Bacillus subtilis. Během fermentačního procesu získává natto charakteristickou lepkavou konzistenci, silné aroma a výraznou chuť, která bývá přirovnávána ke…

Nigiri

Tradiční japonská lahůdka, kde je tvarovaná rýže obalená malým množstvím wasabi a pokrytá plátkem syrové ryby nebo mořských plodů. Nigiri se obvykle podává po dvou kusech a konzumuje se namáčením rybí části do sójové omáčky. Tento minimalistický…

Nori

Jedná se o oblíbené jedlé mořské řasy, které se v japonské kuchyni používají především jako obal na suši. Po usušení a lisování vznikají tenké tmavě zelené až černé pláty, které mají charakteristickou chuť připomínající mořské plody. Nori řasy jsou…

Nudle

Základní a všestranná potravina připravovaná z různých druhů mouky, která tvoří podstatnou část asijské kuchyně. V jednotlivých částech Asie najdeme širokou škálu typů od rýžových, pšeničných až po skleněné, soba či udon nudle, lišících se texturou,…

Nudle Ramen

Jedná se o populární japonské jídlo skládající se z vaječných nebo pšeničných nudlí podávaných v silném, ochucovaném vývaru. Polévka je typicky doplněna různými přísadami jako je vepřové maso, mořské řasy nori, bambusové výhonky, sójové vejce nebo…

Nudle Shirataki

Průsvitné až bílé nudle s neutrální chutí pocházející z Japonska, vyráběné z vláken konjakového kořene, známého také jako konjac nebo "ďáblův jazyk". Díky minimálnímu obsahu kalorií a sacharidů jsou oblíbené u lidí na dietě, přičemž mají schopnost…

Nudle Udon

Tyto tlusté pšeničné nudle představují základní prvek japonské kuchyně, vyznačující se svou sytou texturou a schopností skvěle absorbovat chuť vývarů. Pro svou bílou barvu a šířku kolem 4-6 mm jsou ideální do teplých polévek, jako je klasické "kake…

Nudle Vermicelli

Tenké, průsvitné nudle vyráběné z rýžové mouky, které jsou velmi oblíbené v asijské kuchyni. Po uvaření mají jemnou konzistenci a skvěle absorbují chutě omáček a vývarů. Používají se především v polévkách, jako je vietnamská phở, v jarních závitkách…

Ocet rýžový

Rýžový ocet je ochucovadlo s jemně nasládlou chutí, které se vyrábí fermentací rýže nebo rýžového vína. Tento základní prvek asijské kuchyně dodává pokrmům lehkou kyselost a je nepostradatelnou součástí sushi rýže, různých dresinků a sladkokyselých…

Nahoru