Slovník pojmů, Strana 12
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Urfa biber
Unikátní kořenění z Turecka, specifické svou tmavočervenou až hnědou barvou a středně pálivým charakterem s tóny kouře, čokolády a rozinek. Urfa biber se vyrábí z červených papriček, které jsou nejprve částečně usušeny na slunci a poté zabaleny a…
Urulai
Nenahraditelná základní surovina tamilské kuchyně z jižní Indie, která se používá do mnoha tradičních pokrmů jako masala nebo curry. Tyto brambory mají škrobovitou konzistenci a skvěle absorbují chutě koření a omáček. V tamilských receptech se…
Uszka
Miniaturní polské knedlíčky ve tvaru "oušek", které jsou typicky plněny houbami nebo masem a podávány v červeném boršči. Jejich tenké těsto se připravuje z mouky a vajec a po naplnění se pečlivě skládá do charakteristického tvaru připomínajícího…
Uttapam
Tradiční jihoindické jídlo ve formě silnější placky připomínající pizzu, které se připravuje z fermentovaného těsta z rýžové a čočkové mouky. Na rozdíl od dósy je uttapam silnější a na jeho povrchu se často nacházejí různé přísady jako cibule,…
Utthapan
Tradiční jihoindické jídlo připomínající tenkou palačinku nebo pizzu, vyrobené z fermentovaného těsta z rýže a čočky. Tato nadýchaná placka se obvykle podává s různými topping jako jsou cibule, rajčata, chilli, koriandr nebo kokos. Utthapam se…
Uunijuusto (asijský grilovaný sýr)
Tradiční finský grilovaný sýr, který při přípravě na ohni nebo grilu nepropéká, ale udrží tvar a získá atraktivní zlatavou kůrku. Vyznačuje se jemně slanou chutí a po zahřátí příjemně měkkou a vláčnou texturou podobnou haloumi. Podává se nejčastěji s…
Uzura
Křepelčí vejce, která v japonštině nesou označení uzura, jsou malá vejce s jemnou chutí, často používaná v japonské kuchyni jako součást polévek, obložených rýžových onigiri nebo ozdobný prvek v bento krabičkách. Vynikají svou výraznou skvrnitou…
Vada
Oblíbené indické pouliční jídlo, které zahrnuje různé křupavé smažené pokrmy z luštěninové mouky. Vada se často podávají s kořeněnými omáčkami jako čatní nebo s jogurtovým dipem zvaným raita. Nejpopulárnější variantou je medu vada, která má tvar…
Vaječné nudle
Oblíbené asijské nudle, které se vyrábějí z pšeničné mouky a vajec, což jim dodává typickou žlutou barvu a bohatou chuť. Díky svému jemnému složení se hodí do různých pokrmů, jako jsou polévky, smažené nudle nebo tradiční asijské nudle s omáčkou. V…
Vannamei
Jde o druh tropických krevet oblíbených v asijské gastronomii pro jejich sladkou chuť a jemnou texturu. Tyto krevety, známé také jako bílé krevety nebo pacifické bílé krevety, jsou dnes jedním z nejčastěji chovaných druhů krevet na světě. V kuchyni…
Ve-Tsin
Jedná se o značku glutamátu sodného, který je široce používán jako potravinářská přísada pro zvýraznění chuti pokrmů. Tato bílá krystalická látka dodává jídlům pátou základní chuť známou jako "umami", která vytváří pocit plnosti a bohatosti pokrmu.…
Vegan
Asijská kuchyně nabízí bohatou škálu pokrmů, které jsou přirozeně rostlinného původu a neobsahují žádné živočišné produkty. Kromě tofu a tempeh, které slouží jako základní zdroje bílkovin, se často využívají různé druhy zeleniny, hub, luštěnin a…
Vegetariánské
V asijské kuchyni najdeme bohatou tradici bezmasých jídel ovlivněnou buddhistickými principy a dostupností různorodé zeleniny, luštěnin a sóji. Příprava vegetariánských pokrmů zde často využívá tofu, tempeh, seitan nebo houby shiitake, které dodávají…
Vermicelli
Tenké, průsvitné nudle, které se vyrábějí z rýžové mouky a vody, jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha asijských kuchyních, zejména ve Vietnamu, Thajsku a Číně. Díky své jemné struktuře a neutrální chuti skvěle absorbují chuť omáček a vývarů, což je…
Vietnamská kuchyně
Tradiční kulinářské umění Vietnamu se vyznačuje čerstvými ingrediencemi, bylinkami jako koriandr, bazalka thajská či perila a dokonalou rovnováhou pěti základních chutí - sladké, slané, kyselé, hořké a umami. V receptech se často kombinuje rýže nebo…
Vietnamský filtr
Jde o malý kovový nástroj, který se nasazuje na šálek a slouží k pomalému překapávání kávy při přípravě typické vietnamské kávy. Díky jednoduchému mechanismu se horká voda pomalu filtruje přes jemně mletou kávu do šálku, často naplněného slazeným…
Vindaloo
Jde o tradiční pálivý pokrm z regionu Goa v Indii, který kombinuje intenzivní žár chilli papriček s kyselostí octa a bohatou směsí koření. Původně pochází z portugalského jídla "carne de vinha d'alhos" (maso marinované ve víně a česneku), ale indická…
Víno rýžové
Tradiční asijský alkoholický nápoj vyráběný z fermentované rýže, který se vyznačuje jemnou, lehce nasládlou chutí a nižším obsahem alkoholu (obvykle mezi 14-20%). V Japonsku je známý jako saké, v Číně jako huangjiu a v Koreji jako makgeolli nebo…
Vlasové nudle
V asijské kuchyni oblíbená velmi tenká varianta nudlí, která se vyznačuje jemnou strukturou a rychlou přípravou. Díky své tenkosti perfektně absorbují chuť omáček a vývarů, což z nich činí ideální přísadu do polévek, jarních závitků nebo salátů.…
Vongole
Drobné mořské mušle, často využívané v asijské, zejména japonské a čínské kuchyni, pro svou sladkou, delikátní chuť a měkkou texturu. V Asii se tradičně připravují v polévkách, páře, na grilu nebo se smaží ve woku s bylinkami, česnekem a sójovou…
Vonné tyčinky
Tradiční aromatické produkty pocházející z Asie, které se používají při náboženských obřadech, meditaci nebo k provoňění prostor. Vyrábějí se ze směsi vonných dřev, bylin, pryskyřic a éterických olejů namíchaných s přírodním pojivem a nalisovaných na…
Wafu
Označení pro kuchyňský styl či dresing, který kombinuje tradiční japonské ingredience se západními vlivy. Charakteristické pro wafu jsou suroviny jako sójová omáčka, ocet, wasabi, rýžové víno mirin či sezamový olej. Tento styl se často projevuje v…
Wafu dressing
Lahodný dresink z japonské kuchyně, který harmonicky mísí sójovou omáčku, ocet, olej a často i sezamový olej. Tradičně se používá k ochucení salátů, zejména těch s asijskými ingrediencemi jako jsou mořské řasy nebo tofu. Vyznačuje se delikátní…
Wagyu
Jde o luxusní druh hovězího masa pocházejícího z Japonska, vyhlášeného pro své výjimečné mramorování intramuskulárním tukem, které mu dodává jedinečnou chuť a jemnost. Maso pochází ze speciálních plemen skotu, který je chován za přísně kontrolovaných…
Wakame
Jedná se o druh jedlé mořské řasy s tmavě zelenou barvou, která je populární v asijské kuchyni, zejména japonské. Wakame má jemnou, hedvábnou texturu a lehce nasládlou chuť moře, což z ní dělá oblíbenou přísadu do tradičních polévek miso, salátu či…