Slovník pojmů, Strana 4
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Fukujinzuke
Tato pestrá nakládaná zelenina je tradiční japonskou přílohou, která typicky obsahuje mrkev, okurku, lilek, ředkev daikon a lotus, vše naložené ve sladko-slaném nálevu se sojovou omáčkou. Fukujinzuke se vyznačuje výraznou červenou nebo hnědočervenou…
Funchoza
Jemné průsvitné nudle pocházející z asijské kuchyně, které se vyrábějí z luštěninové mouky, nejčastěji z fazolí mungo. Po uvaření získávají sklovitý vzhled a jsou základem mnoha tradičních pokrmů v Číně, Vietnamu, Koreji i Thajsku. Díky své neutrální…
Furikake
Jde o tradiční japonskou směs koření a sušených přísad, která se používá k ochucení a ozdobení rýže. Kromě sushi se furikake výborně hodí i na bílou rýži, nudle, polévky či saláty. Klasická verze obsahuje sušené řasy nori, sezamová semínka, sušenou…
Futomaki
Jedná se o větší druh sushi rolky, který je charakteristický svým silnějším průměrem, obvykle 4-6 cm. Futomaki obsahuje více druhů náplně najednou, často kombinaci ryby, zeleniny a dalších ingrediencí, zabalených v rýži a listu nori. Název pochází z…
Galangal
Aromatická kořenová bylina často používaná v thajské, indonéské a malajské kuchyni s ostřejší a citrusovější chutí než běžný zázvor. Vyznačuje se tvrdší, hladší a světlejší kůrou než obyčejný zázvor a dodává pokrmům charakteristickou vůni a…
Garam Masala
Jedná se o tradiční indickou směs koření, která dodává jídlům hlubokou, teplou a aromatickou chuť. Obvykle obsahuje kombinaci kardamomu, skořice, hřebíčku, černého pepře, římského kmínu a muškátového oříšku, ačkoli přesná receptura se liší podle…
Gari
Růžové či béžové tenké plátky zázvoru, které se tradičně podávají k sushi jako osvěžující mezichod pro očištění chuťových pohárků mezi různými druhy sushi. Připravují se nakládáním čerstvého zázvoru do směsi octa, cukru a soli, čímž získávají svou…
Ghee
Toto speciální přepuštěné máslo je základní součástí indické kuchyně a výsledkem procesu, kdy se z běžného másla odstraňují mléčné bílkoviny a voda. Ghee má výraznou oříškovou chuť, vysoký kouřový bod, a proto je ideální pro smažení a restování při…
Glutamát
Jedná se o běžně používaný dochucovací prostředek v asijské kuchyni, který zvýrazňuje chuť pokrmů a vyvolává takzvaný "umami" efekt, tedy pátou základní chuť. Chemicky jde o sodnou sůl kyseliny glutamové, která se přirozeně vyskytuje v mnoha…
Gohan
Tradiční příloha japonské kuchyně, která představuje základní součást téměř každého pokrmu. Jedná se o uvařenou bílou rýži, která má díky specifickému způsobu přípravy lehce lepivou konzistenci, což usnadňuje jedení hůlkami. V japonské kultuře má…
Gochugaru
Pikantní mletá paprika, která je základní ingrediencí korejské kuchyně a dodává jídlům charakteristickou ostrost a kouřové aroma. Vyrábí se ze sušených a semletých červených chilli papriček, které jsou často uzené, což vytváří její typickou zemitou a…
Gochujang
Fermentovaná pasta z chilli, rýže a sojových bobů, která je základem korejské kuchyně. Má výraznou pálivou chuť doplněnou o typickou sladkou a přirozeně umami složku, kterou získává během procesu fermentace. Gochujang se používá jako ingredience do…
Goma
Sezamové semínko je v japonské kuchyni široce používanou přísadou, která dodává pokrmům oříškovou chuť a křupavou texturu. Často se používá ve formě oleje, pasty nebo jako posyp na sushi, nudle a rýžová jídla. V japonštině se označuje slovem "goma" a…
Gomashio
Tradiční japonské ochucovadlo připravené z pražených sezamových semínek a mořské soli, které se drtí dohromady v poměru přibližně 15:1 ve prospěch sezamu. Dodává pokrmům jemně oříškovou chuť a používá se jako zdravější alternativa běžné soli na rýži,…
Green Curry
Aromatická a pikantní kořenící pasta z Thajska, která se skládá především ze zelených chilli papriček, limetových lístků, koriandru, kafírových lístků a dalších bylin a koření. Základní složkou pro její přípravu je kokosové mléko, které změkčuje…
Grilovací koření
Speciální směs různých druhů koření, která je navržena pro zvýraznění chuti grilovaného masa. Obvykle obsahuje kombinaci bylinek, soli, pepře, česneku, cibule a někdy i chilli pro přidání pikantní chuti. Nanáší se na maso před grilováním nebo během…
Gula
Palmový cukr, který je nezbytnou součástí indonéské kuchyně a dodává jídlům charakteristickou karamelovou chuť. Vyrábí se z mízy různých druhů palem, nejčastěji z kokosové nebo cukrové palmy, a prodává se v podobě tmavých, pevných bloků nebo pasty. V…
Gunpowder
Aromatická, silná varianta černého čaje, která pochází z provincie Zhejiang v Číně, nikoliv z Indie, jak by název napovídal. Charakteristický je svým vzhledem malých svinutých kuliček listů, které při zalití horkou vodou připomínají "výbuch" - odtud…
Gyoza
Jde o populární japonské knedlíčky podobné čínským dumplings, které mají tenkou těstovou obálku a bývají plněny masem, zeleninou nebo kombinací obojího. Tradičně se gyoza připravují smažením na pánvi a následným podléváním vodou, takže jsou křupavé…
Hainanese
Tradiční styl čínské kuchyně, který pochází z ostrova Hainan na jihu Číny a vyznačuje se jednoduchými, ale výraznými chutěmi. Zaměřuje se na čerstvé ingredience, zejména mořské plody, a jemné koření, přičemž nejznámějším pokrmem je Hainanese Chicken…
Hakutsuru
Prestižní značka saké původem z Kóbe v Japonsku, která se pyšní více než 270letou historií tradiční výroby. Vyrábí vysoce kvalitní rýžové víno pomocí pečlivě kontrolovaného procesu fermentace, který zachovává jemné aroma a vyváženou chuť. Hakutsuru…
Halo-halo
Tradiční filipínský osvěžující dezert, který kombinuje drcený led s různými sladkými přísadami. Mezi typické ingredience patří želé, sladké fazole, kokosové proužky, karamelizovaný banán a fialová zmrzlina z ube (fialového jamu). Název "halo-halo"…
Harissa
Severoafrická pálivá pasta vyrobená z fermentovaných chilli papriček, koření a oleje, která pochází především z Tuniska, Alžírska a Maroka. Ve středomořské a severoafrické kuchyni se používá jako ochucovadlo do polévek, kuskusu, masových pokrmů nebo…
Hijiki
Jedná se o tmavě hnědé až černé tenké mořské řasy, které jsou důležitou součástí tradiční japonské kuchyně a často se podávají jako osvěžující salát nebo příloha. Hijiki jsou bohaté na vlákninu, minerály jako vápník a železo, a po namočení ve vodě…
Hiyashi
Jedná se o osvěžující letní japonský pokrm složený z chladných vaječných nudlí podávaných s různými druhy zeleniny, masa či mořských plodů. Nudle jsou typicky ozdobeny proužky okurky, šunky, omelety, rajčaty a někdy i mořskými řasami, a zalité…