Slovník pojmů
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Agar
Přírodní želírovací látka získávaná z červených mořských řas, která se v asijské kuchyni používá jako alternativa k živočišné želatině. Na rozdíl od běžné želatiny tuhne při pokojové teplotě a vytváří pevnější a křehčí strukturu, což je ideální pro…
Achar
Tradiční indická specialita zahrnující směs zeleniny, koření a ovoce nakládaného v oleji s pikantními kořeněnými přísadami. Tento aromatický doplněk jídla se v jihoasijské kuchyni používá jako chuťově výrazná příloha k hlavním chodům nebo jako…
Ajinomoto
Celosvětově známá japonská společnost vyrábějící glutamát sodný, který je používán jako zvýrazňovač chuti. Jejich nejznámější produkt je bílý krystalický prášek prodávaný v charakteristických červeno-bílých obalech, který dodává pokrmům pátou chuť…
Aloe Vera
Tato šťavnatá rostlina z čeledi liliovitých je známá pro svůj chladivý a osvěžující gel, který se v asijské kuchyni přidává do různých nápojů jako jemná, lehce sladká přísada. V nápojích jako je aloe vera juice nebo bubble tea vytváří…
Ananas
Tropické ovoce, které má pikantní, šťavnatou dužinu a zdobí ho charakteristická šupinatá slupka. Oblíbená ingredience pro asijské dezerty, smoothie a sladká jídla, ale také pro ostřejší omáčky a pokrmy typu sweet & sour. V asijské kuchyni se…
Ančovičky
Malé stříbřité ryby s výraznou chutí, které jsou běžnou ingrediencí v mnoha asijských omáčkách, jako je například rybí omáčka nebo pasta. Po nasolení a fermentaci získávají charakteristickou slanou a umami chuť, díky které stačí použít jen malé…
Anýz
Vonné koření původem z Číny, které se používá v řadě asijských kuchyní, zejména čínské, vietnamské a indické. Jeho hvězdicovitý tvar a výrazná chuť připomínající lékořici dodávají nezaměnitelný charakter polévkám, masovým pokrmům a také tradičním…
Arašídová omáčka
Tato hutná, hladká omáčka s výraznou chutí je nepostradatelnou součástí kuchyně jihovýchodní Asie, zejména thajské, vietnamské a indonéské. Vyrábí se z pražených arašídů, které jsou rozmixovány s olejem, sójovou omáčkou, česnekem, cukrem a často i…
Arašídový olej
Tento rostlinný olej, získávaný lisováním arašídů, je oblíbenou volbou v asijské kuchyni díky své vysoké teplotě kouření, která ho činí ideálním pro smažení při vysokých teplotách. Vyznačuje se jemnou, neutrální chutí, která nepřebíjí ostatní…
Asakusa
Jedinečný styl japonské keramiky, který se vyznačuje tradičními vzory a jemnými barevnými detaily, pocházející ze stejnojmenné čtvrti v Tokiu. Nádobí vyrobené v tomto stylu je ceněno pro svou estetickou hodnotu, která odráží japonské kulturní…
AsiaBox
Tematicky zaměřený set asijských produktů včetně receptu zabalený ve stylové dárkové krabici. Tento set může být jednak krásným a netradičním dárkem pro každého, kdo miluje asijskou kuchyni a zároveň inspirací pro zpestření či změnu ve vašem…
Asijská kuchyně
Tradiční kulinářské umění Asie zahrnuje širokou škálu chutí, postupů a ingrediencí z různých asijských zemí, jako jsou Čína, Japonsko, Korea, Vietnam, Thajsko a Indie. Charakteristické je používání rýže, nudlí, čerstvé zeleniny, bylinek, koření a…
Autentické recepty
Jde o původní, tradiční návody na přípravu pokrmů, které pochází přímo z asijských zemí a jsou připravovány podle generacemi prověřených postupů. Tyto recepty využívají originální ingredience a techniky, které jsou charakteristické pro daný region,…
Azuki
Jedná se o malé červené fazole, které jsou základní surovinou mnoha tradičních asijských dezertů, zejména v japonské, čínské a korejské kuchyni. Z azuki se často připravuje sladká pasta známá jako "anko", která slouží jako náplň do moči, daifuku a…
Badjak
Tato aromatická pasta pochází z oblasti Papua v Indonésii a vyznačuje se kombinací pálivých chilli papriček, česneku, zázvoru a dalších místních bylinek. Badjak se připravuje restováním ingrediencí na kokosovém oleji, což mu dodává charakteristickou…
Badyán
Jde o hvězdicovitý plod stromu badyáníku pravého (Illicium verum), který svým tvarem připomíná osmicípou hvězdu a má výraznou anýzovou vůni i chuť. V asijské kuchyni se hojně používá jako koření, především v tradičních receptech čínské, vietnamské a…
Baklažán
Tmavě fialová zelenina typická pro asijskou i středomořskou kuchyni, která má mírně nahořklou chuť. Známá také jako lilek, je oblíbenou ingrediencí do kari, smažených jídel nebo k přípravě pokrmů jako je čínské Yu Xiang nebo thajské zelené kari. Díky…
Bambusové výhonky
Jde o mladé, křehké výhonky rostliny bambusu, které se sklízí krátce po vyrašení ze země a používají se jako cenná ingredience v mnoha asijských kuchyních. V pokrmech vynikají svou křupavou texturou a jemnou, lehce nasládlou chutí, která dobře…
Basmati
Aromatická dlouhozrnná rýže původem z oblasti podhůří Himalájí na indickém subkontinentu. Vyznačuje se výraznou oříškovo-květinovou vůní a lehkou, nadýchanou strukturou po uvaření. Basmati je považována za jednu z nejkvalitnějších odrůd rýže, ideální…
Bazalka thajská
Aromatická bylina s výraznou vůní připomínající kombinaci anýzu, máty a hřebíčku, která je základem mnoha thajských pokrmů. Listy této byliny dodávají jídlům charakteristickou chuť a jsou nezbytnou součástí polévky Tom Yum, pad thai nebo curry…
Belechan
Belachan je populární jihovýchodoasijská pasta vyráběná z fermentovaných a sušených krevet, která dodává pokrmům výrazné, slané a umami aroma. Tato aromatická přísada se používá jako základ mnoha tradičních pokrmů v malajsijské, indonéské,…
Bintang
Jedná se o ikonické indonéské pivo, které je v zemi oblíbené od roku 1931 a svůj název získalo podle indonéského slova pro hvězdu. Vyznačuje se osvěžující chutí a světle zlatavou barvou s obsahem alkoholu okolo 4,7 %. Jeho charakteristický obal zdobí…
Boba
Jemné kuličky vyrobené ze sladké tapiokové mouky původem z Taiwanu, které se přidávají jako oblíbená přísada do ledových čajů nebo mléčných nápojů. Při konzumaci se vyznačují příjemnou žvýkací konzistencí, a proto se nápojům s nimi často říká bubble…
Bonito
Jde o sušené a fermentované vločky z tuňáka druhu bonito, které jsou základem dashi, japonského vývaru. Vyznačují se charakteristickým umami a lehce kouřovým aromatem, které dodá hloubku polévkám a omáčkám. V Japonsku se tradičně prodávají jako bloky…
Brandal
Tato intenzivně pikantní verze tradiční indonéské chilli pasty kombinuje pálivé chilli papričky s česnekovou notou a jedinečnou aromatickou hloubkou. V indonéské kuchyni slouží jako nepostradatelný dochucovací prostředek, který přidává jídlům nejen…