Slovník pojmů, Strana 2

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Buldak

Jedná se o populární korejské pokrmy extrémně vysoké pálivosti, jejichž název v překladu znamená "ohnivý kuřecí". Typickým představitelem jsou instantní nudle nebo kuřecí pokrmy s charakteristickou červenou omáčkou obsahující směs chilli papriček a…

Bulgogi

Jedná se o tradiční korejskou marinádu určenou primárně pro hovězí maso, která kombinuje sladko-slanou chuť díky složení ze sójové omáčky, hrušky, cukru, sezamového oleje a česneku. Marinované maso se obvykle griluje nebo připravuje na rozpálené…

Bun Bo Hue

Tradiční vietnamská polévka pocházející z města Hue, která se vyznačuje pikantní hovězí vývarovou základnou a charakteristickou červenou barvou. Obsahuje rýžové nudle, hovězí maso, vepřovou rolku chả lụa a často i vepřovou krev. Podává se s čerstvými…

Bun Cha

Lahodný vietnamský pokrm skládající se z dokonale grilovaných vepřových karbanátků a plátků masa, které jsou marinované ve směsi rybí omáčky, cukru a dalších koření. Podává se s tenkými rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami jako máta, koriandr a s…

Butter chicken

Lahodné indické kari, které se vyznačuje jemnou, krémovou omáčkou připravenou z rajčat, smetany a směsi koření. Maso je nejprve marinováno v jogurtu a koření, poté upečeno v peci tandoor nebo na grilu a nakonec dušeno v bohaté máslové omáčce. Středně…

Carabao

Jedná se o populární thajský energetický nápoj, který je pojmenovaný po vodním buvolovi, symbolizujícím sílu a vytrvalost. Carabao obsahuje kofein, taurin a další povzbuzující látky, čímž pomáhá proti únavě a zvyšuje energii podobně jako jiné…

Citrónová tráva

Aromatická bylinka s výraznou citrónovou vůní, která tvoří základ mnoha pokrmů thajské, vietnamské a další jihovýchodní asijské kuchyně. Používá se především její dužnatá spodní část stonku, která se nakrájí nadrobno nebo roztluče, aby uvolnila své…

Cizrna

Oblíbená luštěnina podobná hrášku, která je základem mnoha indických jídel jako je chana masala nebo různé druhy kari. Vyznačuje se oříškovou chutí a krémoviě žlutou barvou, přičemž je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. V asijské…

Congee

Hustá, jemná kaše připravená pomalým vařením rýže, která je oblíbeným pokrmem zejména v Číně, Japonsku a většině jihovýchodní Asie. Tradičně se servíruje jako snídaně nebo lehká večeře a může být doplněna různými ingrediencemi, jako je maso, ryby,…

Cukr Gula Djawa

Tradiční sladidlo z Indonésie, vyrobené z mízy květů palmových stromů, zejména druhu Arenga pinnata. Má hnědou až tmavě karamelovou barvu a příjemnou karamelovou chuť s jemným ovocným nádechem. V asijské kuchyni se používá především do dezertů,…

Cukr kokosový

Přírodní sladidlo s jemnou karamelovou příchutí, které se vyrábí z pylu květů kokosové palmy. Díky nižšímu glykemickému indexu oproti běžnému cukru způsobuje mírnější výkyvy hladiny cukru v krvi. V asijské kuchyni se často používá k doslazování…

Cukr palmový

Sladidlo získávané ze šťávy květenství cukrových palem, zejména druhu Arenga pinnata nebo Borassus flabellifer. V jihovýchodní asijské kuchyni se používá jako přírodní alternativa běžného cukru s charakteristickou karamelovou příchutí a nižším…

Cukr třtinový

V asijské kuchyni hojně využívaný nerafinovaný sladidlo s charakteristickou hnědou barvou a karamelovou příchutí. Získává se z cukrové třtiny bez procesu chemického bělení, díky čemuž si zachovává původní minerály a melasu. Oproti běžnému bílému…

Curry

Jedná se o aromatickou směs koření, která tvoří základ mnoha indických pokrmů a dodává jim charakteristickou vůni a chuť. Typicky obsahuje kombinaci ingrediencí jako je kurkuma, koriandr, kmín, chilli, kardamom a mnoho dalších, přičemž složení se…

Daikon

Jde o velkou, dlouhou bílou ředkev, která je nepostradatelnou součástí japonské kuchyně a často se krájí na nudličky do salátů nebo nakládá jako tsukemono. Svou mírně štiplavou chutí a křupavou texturou obohacuje pokrmy jako miso polévka nebo se…

Dashi

Jde o základní japonský vývar, který tvoří základ mnoha tradičních pokrmů včetně polévek miso a ramen. Připravuje se z řasy kombu a sušených rybích vloček bonito (katsuobushi), což mu dodává charakteristickou umami chuť. V japonské kuchyni se používá…

Datum minimální trvanlivosti

Datum minimální trvanlivosti (anglicky best before) Minimální trvanlivost udává minimální dobu, po kterou má potravina zůstat kvalitní. Potraviny můžete konzumovat i po uvedeném datu minimální trvanlivosti, je však třeba, aby byly…

Deba

Tradiční japonský nůž s jednou ostrou stranou a druhou rovnou, který se používá zejména při filetování ryb a přípravě sushi. Má většinou širokou čepel s délkou mezi 15 až 21 centimetry a je navržen tak, aby umožnil přesné řezy a oddělení masa od…

Dendeng

Tradiční indonéská pochoutka, která se vyrábí sušením tenkých plátků marinovaného hovězího masa na slunci. Před konzumací se obvykle krátce smaží a podává se s různými omáčkami nebo jako součást složitějších pokrmů. Vyznačuje se sladko-pikantní chutí…

Dhal

Tradiční indický pokrm připravovaný z luštěné červené, žluté nebo černé čočky, která se vaří do měkka s kořením jako kurkuma, kmín a koriandr. Jeho konzistence může být hustší jako příloha nebo řidší jako polévka, často dochucený česnekem, cibulí a…

Dim Sum

Tradiční čínské pokrmy servírované ve formě malých porcí či kousků, ideální pro společné stolování. Tyto delikátní pochoutky zahrnují širokou škálu plněných knedlíčků, závitků, koláčků a dalších specialit připravovaných různými způsoby - vařením v…

Djeroek

Tato tradiční indonéská omáčka spadá do kategorie sambalů, pálivých pastovitých směsí na bázi chilli. Djeroek kombinuje ostrost čerstvých chilli papriček s osvěžující kyselostí citrusových plodů, nejčastěji limetky nebo kaffir limetových listů.…

Donburi

Populární japonský pokrm servírovaný v hlubší misce, kde základ tvoří uvařená rýže pokrytá různými ingrediencemi. Tyto ingredience mohou zahrnovat maso, ryby, zeleninu, vejce nebo jejich kombinaci, přičemž celý pokrm je často doladěn speciální…

Dosa

Tradiční jihoindická specialita připomínající tenkou a křupavou palačinku, která se připravuje z fermentovaného těsta z rýžové a čočkové mouky. Dosa se většinou podává jako snídaně nebo lehký oběd, doplněná o sambar (pikantní zeleninovou polévku) a…

Dračí ovoce

Exotické ovoce s charakteristickou růžovo-zelenou slupkou a bílou nebo červenou dužinou s drobnými černými semínky, pocházející z kaktusovitých rostlin rodu Hylocereus. Vyznačuje se jemnou, mírně nasládlou chutí připomínající kombinaci kiwi a hrušky,…

Nahoru