Slovník pojmů, Strana 3
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Dumpling
Asijské knedlíčky jsou oblíbenou pochoutkou v mnoha zemích východní a jihovýchodní Asie, která se skládá z těsta plněného různými náplněmi jako je maso, zelenina, tofu nebo kombinace těchto surovin. Mohou být připravovány vařením v páře, smažením…
Durian
Toto exotické ovoce s trnitou slupkou je známé svým silným a kontroverzním zápachem, kvůli kterému je zakázáno v některých hotelech a veřejné dopravě v jihovýchodní Asii. Dužina durianu má krémovou konzistenci a komplexní chuť, která kombinuje…
Ebi
Pravděpodobně nejoblíbenější mořská pochoutka v japonské kuchyni, která se používá v mnoha pokrmech od suši až po tempuru. Tyto krevety se vyznačují sladkavou chutí a pevnou texturou, což je činí ideálními pro grilování, smažení i přípravu za syrova.…
Edamame
Jemně nasládlé zelené lusky, které pocházejí z nedozrálých sójových bobů a jsou tradiční japonskou pochoutkou. Nejčastěji se podávají celé vařené nebo na páře, lehce osolené a konzumují se tak, že se dužina vymáčkne přímo z lusku do úst. Díky…
Eel
Delikatesa podávaná tradičně během léta v Japonsku, kterou lze často nalézt v pokrmech jako unagi-don nebo sushi. Maso úhoře je známé svou bohatou, máslovou chutí a vysokým obsahem živin, což z něj činí oblíbenou součást japonské kuchyně. Před…
Egg drop soup
Tradiční čínský pokrm představující lehkou polévku s hedvábnou texturou vytvořenou z vajec, která jsou pomalu vlévána do vařícího vývaru. Základ tvoří kuřecí nebo zeleninový vývar dochucený sezamovým olejem, sójovou omáčkou a často i zázvorem.…
Egg roll
Tradiční asijský pokrm skládající se z náplně zabalené v tenkém těstě a následně smažené v oleji. Náplň obvykle obsahuje kombinaci zeleniny, masa jako je vepřové nebo kuřecí, a výrazné koření. Ve Spojených státech bývají egg rolly větší a křupavější…
Eggplant
Fialovo-černá zelenina s lesklou slupkou a houbovitou bílou dužinou, která je oblíbenou součástí mnoha asijských kuchyní. V čínské, thajské, japonské a korejské kuchyni se baklažán často připravuje grilovaný, restovaný, nakládaný nebo jako součást…
Egusi
Tradiční západoafrická přísada, která se získává ze semen podobných dýňovým, používaná do polévek, dušených pokrmů a omáček. Semínka mají vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků a po rozemletí dodávají jídlům jemně oříškovou chuť a hustou, krémovou…
Elaichi
Aromatické koření široce používané v indické kuchyni, které dodává sladkou a kořeněnou chuť mnoha pokrmům a nápojům. Existuje ve dvou hlavních variantách - zelený kardamom (používaný v dezertech a čajích) a černý kardamom (vhodný do slaných jídel). V…
Ema datschi
Jedná se o tradiční bhútánský pokrm, který je považován za národní jídlo této hornaté himalájské země. Základem této pikantní speciality jsou zelené chilli papričky a domácí sýr, který připomíná fetu nebo paneer, vařené společně do krémové…
Enoki
Jedná se o velmi tenké, bílé japonské houby s dlouhými stonky a malými kloboučky, které rostou v trsech. Enoki mají jemnou, mírně křupavou texturu a lehce oříškovou chuť, díky čemuž jsou oblíbenou ingrediencí v polévkách, zejména v miso polévce,…
Eomuk
Oblíbená korejská pochoutka vyráběná z rybího masa smíchaného s moukou a kořením, tvarovaná do různých tvarů a následně vařená nebo smažená. Tento slaný snack se často podává na špejli, v polévkách nebo jako součást pokrmů pojmenovaných "eomuk-tang"…
Eringi
Eringi, známá také jako královská hlíva, je houba charakteristická svou masitou texturou a jemně oříškovou chutí, která je oblíbenou součástí japonské kuchyně. Tato houževnatá houba s tlustým stonkem a malou hlavičkou se často používá do polévek,…
Eryngii
Královské hlívy, známé v japonské kuchyni jako Eryngii, jsou luxusní houby s masitou texturou a jemně oříškovou chutí. Vyznačují se silným stonkem a malou hlavičkou, díky čemuž se výborně hodí do grilovaných pokrmů, polévek a smažených jídel. Tato…
Etli pilav
Tradiční turecké jídlo, ve kterém se kombinuje rýže s kousky masa, obvykle jehněčího nebo hovězího. Do směsi se přidávají také koření jako koriandr, skořice, nebo pepř, což jídlu dodává typickou orientální chuť. Často se podává jako hlavní chod,…
Fazolová pasta
Tato základní přísada v asijské kuchyni se vyrábí z vařených a rozmačkaných fazolí, které jsou následně fermentovány a dochuceny. V závislosti na typu může být sladká (používaná především v dezertech, moučnících a sladkém pečivu) nebo slaná (sloužící…
Fazolové výhonky
Jedná se o naklíčená semena fazolí mungo, která mají křupavou texturu a jemně oříškovou chuť. V asijské kuchyni jsou oblíbenou ingrediencí do polévek, salátů, jarních závitků nebo smažených pokrmů typu pad thai. Díky vysokému obsahu vitaminů,…
Fenugreek
Aromatické semínko široce používané v indických kulinářských tradicích, zejména při vaření kari, kde přidává jemně nahořklou, ořechovou chuť s nádechem javorového sirupu. Listy pískavice, známé také jako methi, jsou oblíbenou ingrediencí v pokrmech z…
Fenykl
Aromatické koření pocházející z oblasti Středomoří, které se v asijských kuchyních, zejména v čínské a vietnamské, používá pro svou výraznou anýzovou vůni a nasládlou chuť. V asijské kuchyni se fenyklová semínka přidávají do polévek, marinád na maso,…
Fermentovaný
Jedná se o přírodní proces, během kterého bakterie, kvasinky či plísně přeměňují sacharidy na organické kyseliny nebo alkohol, což nejen prodlužuje trvanlivost potravin, ale také jim dodává specifickou chuť a aroma. V asijské kuchyni se fermentace…
Fish sauce
Tekutá omáčka vyráběná fermentací ryb se solí, která je klíčovou přísadou v jihovýchodní asijské kuchyni, zejména ve Vietnamu a Thajsku. Dodává pokrmům hluboký umami charakter a slanou chuť, přestože samotná omáčka má výrazný zápach. V tradičních…
Five spice
Tradiční čínská směs koření kombinující pět základních chutí v čínské kuchyni - sladkou, kyselou, hořkou, slanou a umami. Obvykle obsahuje badyán, skořici, hřebíček, fenykl a pepř, ačkoliv přesné složení se může v různých regionech lišit. Používá se…
Fritter
Smažené asijské pochoutky, které se připravují namočením různých surovin do těstíčka a jejich následným smažením v rozpáleném oleji. Těstíčko může být na bázi mouky, rýžové mouky nebo bramborového škrobu a obaluje rozmanité ingredience jako zeleninu,…
Fugu
Kuchařská specialita z jedovaté ryby, která vyžaduje speciální výcvik a licenci pro přípravu kvůli obsahu smrtelného tetrodotoxinu v určitých částech těla. V japonské vysoké gastronomii je ceněna pro svou jemnou chuť a nepatrné brnění na jazyku,…