Slovník pojmů, Strana 14

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Yuzu

Jde o citrusové ovoce, které je křížencem mandarinky a divoké citrónové odrůdy Ichang papeda, pocházející z východní Asie, zejména Japonska, Číny a Koreje. Velikostí připomíná malý grapefruit a má svěží, výrazně aromatickou a mírně hořkou chuť,…

Zaru soba

Osvěžující japonský pokrm připravovaný z pohanky, který se podává studený na speciálním bambusovém sítku zvaném "zaru". Po uvaření se nudle zchladí ledovou vodou, což jim dodává charakteristickou pevnou texturu a svěží chuť. Zaru soba se obvykle…

Zázvor

Kořen zázvoru je intenzivně aromatická a mírně pálivá přísada, která tvoří základní součást mnoha asijských kuchyní. Používá se čerstvý i sušený pro zvýraznění chuti v kari, polévkách, marinádách, čajích a v dalších tradičních pokrmech z Číny,…

Zázvorová pasta

Aromatická a intenzivní pasta vyrobená z mletého čerstvého zázvoru, která se často používá v asijské kuchyni pro rychlé a snadné dochucení pokrmů. Díky své koncentrované formě nabízí výraznou chuť a vůni zázvoru bez nutnosti loupání a strouhání…

Zázvorové bonbony

Oblíbená asijská sladkost vyrobená ze zázvorového extraktu, cukru a dalších přírodních složek, která je známá svou výraznou, pikantní a osvěžující chutí. Tyto tvrdé bonbony jsou ceněny nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také pro příznivé účinky…

Zázvorový olej

Aromatický olej vyráběný macerací čerstvého zázvoru v kvalitním rostlinném oleji, který absorbuje jeho výraznou chuť a vůni. Díky svým charakteristickým kořeněným a citrusovým tónům je populární přísadou zejména v asijské kuchyni. Používá se k…

Zelené chilli

Jedná se o nezralé, zelené plody papriky s vysokým obsahem kapsaicinu, který způsobuje charakteristickou pálivost. Tyto aromatické papričky jsou běžnou součástí asijské kuchyně, zejména v thajských, indických a indonéských pokrmech. Přidávají jídlům…

Zelený čaj

Oblíbený nápoj z Asie připravovaný z listů rostliny Camellia sinensis, které nejsou fermentované, a proto si zachovávají svou zelenou barvu. Vyznačuje se jemnou, trávovou chutí a obsahuje méně kofeinu než černý čaj, zato je bohatý na antioxidanty. V…

Zelený kardamom

Zelený kardamom je aromatické koření získávané ze semen rostliny Elettaria cardamomum, které je pro svou intenzivní vůni a svěží, kořenitou až citrusovou chuť často označováno za "královnu koření". V asijské kuchyni se používá především v Indii,…

Zelený pepř

Nezralé plody pepřovníku černého se sklízejí ještě zelené a následně se suší nebo nakládají do nálevu pro pozdější využití. Díky nedokončenému procesu zrání si zachovává bylinnou, svěží chuť a ostrost, ale je méně aromatický než plně vyzrálý pepř. V…

Zha cai

Jedná se o pikantní a mírně kyselou nakládanou zeleninu pocházející ze Sečuánské provincie v Číně, která se vyrábí ze stonků hořčice. Typická je svou křupavou texturou, výraznou chutí a tmavě hnědou až načervenalou barvou. V asijské kuchyni se…

Zhug

Orientální pikantní pasta ze severní Afriky, která se vyrábí z chilli papriček, koriandru, česneku a dalších bylin a koření. Má výraznou chuť a může být použita jako omáčka, marináda nebo dip k různým pokrmům. Zhug je tradiční součástí jemenské…

Zongzi

Tradiční čínské pochoutky zabalené v bambusových nebo rákosových listech, které obsahují lepivou rýži plněnou různými náplněmi jako je vepřové maso, fazole nebo datle. Jsou typicky připravovány během svátku Dračích lodí, který připadá na pátý den…

Zosui

Tradiční japonská polévka se smetanovou konzistencí připravovaná z uvařené rýže a vývaru dashi. Do základu se přidávají ingredience jako mořské plody, houby shiitake, vejce nebo zelenina podle chuti a dostupnosti. Často se podává jako útěšné jídlo…

Ženšen

Léčivá rostlina pocházející z Asie, která je po tisíciletí ceněna pro své adaptogenní vlastnosti a pozitivní vliv na lidské zdraví. V asijské kuchyni se používá jako přísada do polévek, čajů a tonizujících nápojů, kde dodává jemně hořkou chuť a…

Žlutá kari pasta

Jemná kořeněná pasta se středně pálivým charakterem, která tvoří základ tradičního thajského žlutého kari. Obsahuje typicky kurkumu, která jí dává výraznou žlutou barvu, dále pak česnek, citronovou trávu, galangal a koření. Ideální pro přípravu…

Nahoru