Slovník pojmů, Strana 6

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Itamemono

Tato kulinářská technika v japonské gastronomii označuje rychlé smažení nebo restování surovin na pánvi při vysoké teplotě. Mezi typické itamemono pokrmy patří yakisoba (smažené nudle), yakimeshi (smažená rýže) nebo různé varianty stir-fry s masem a…

Ito togarashi

Tradiční japonské koření s červenou, ostrou chutí, které se vyrábí ze speciálně upravených niťovitých vláken chilli papriček. Přidává se jako ozdoba a dochucovadlo do polévek, rýžových misek, těstovin nebo sushi. Díky své výrazné barvě a jemné…

Iwashi

Jde o menší rybu z čeledi sleďovitých, která je klíčovou součástí japonské kuchyně a často se připravuje grilovaná, sušená nebo naložená. V Japonsku je ceněna pro svou výraznou chuť a vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Tato stříbřitá ryba se…

Izakaya

Jedná se o tradiční japonské pohostinství, kam lidé chodí převážně na pivo nebo saké a malé pokrmy k tomu. V izakaya se obvykle podávají sdílené talíře s různými druhy občerstvení, jako jsou smažené kuřecí kousky karaage, yakitori špízy nebo edamame…

Jablečný ocet

Kyselá tekutina získaná kvašením jablečného moštu, která má jemnou, mírně nasládlou chuť. V asijské kuchyni se používá jako součást marinád, dipů, zálivek na saláty nebo při přípravě sladkokyselých pokrmů. Díky své jemnosti může nahradit klasický…

Japonská kuchyně

Tradiční kulinářské umění Japonska se vyznačuje důrazem na sezónnost, čerstvost a vizuální prezentaci pokrmů. Mezi základní suroviny patří rýže, mořské plody, zelenina, fermentované potraviny jako miso a sójová omáčka a charakteristické druhy koření,…

Japonská majonéza

Speciální přísada do asijských pokrmů vyráběná z oleje, žloutků a octa s výrazným podílem umami a lehce nasládlou chutí. Oproti běžné evropské majonéze má krémovější texturu a jemnější chuť díky použití rýžového octa a dashi. Často se používá jako…

Japonská rýže

Jedná se o druh krátkozrnné rýže, která je základní součástí japonské kuchyně a vyznačuje se vyšším obsahem škrobu. Po uvaření se zrna stávají lepivými, ale zároveň si zachovávají svůj tvar, což je ideální pro přípravu sushi, onigiri (rýžových…

Japonské nudle

Nedílnou součástí japonské kuchyně jsou rozmanité druhy nudlí, které se liší složením, tvarem i způsobem použití v tradičních pokrmech. Mezi nejznámější typy patří tenké pšeničné somen, silnější udon, pohankové soba nebo průhledné shirataki vyrobené…

Japonský čaj

Tradiční nápoj s bohatou kulturní historií, který je v Japonsku součástí každodenního života i ceremoniálních rituálů. Mezi nejznámější druhy patří matcha (práškový zelený čaj), sencha (běžný zelený čaj), genmaicha (čaj s praženou rýží) nebo hojicha…

Japonský nůž

Speciální kuchyňské nástroje, které jsou výsledkem staletí japonské kovářské tradice, vyznačující se mimořádnou ostrostí a precizním zpracováním. Jejich jedinečnost spočívá v použití vysoce kvalitních ocelí, často vrstvených podobně jako u…

Jasmín

Aromatická přísada používaná v asijské kuchyni, která pochází z květů jasmínového keře a vyznačuje se svou jedinečnou, sladkou a květinovou vůní. Nejčastěji se používá k parfemování čajů, dezertů, rýže a některých specifických pokrmů především v…

Jasmínová rýže

Aromatická odrůda dlouhozrnné rýže s jemnou květinovou vůní, která je základem thajské kuchyně. Po uvaření je měkká, lehce lepivá a dokonale doplňuje pikantní asijská jídla svou delikátní chutí. Nejlépe vynikne jako příloha ke kari, smažených…

Jasmínový čaj

Aromatický nápoj připravený smícháním čajových lístků s vůní jasmínových květů, která se přenáší během speciálního procesu. Nejčastěji se vyrábí z čínského zeleného čaje, ačkoliv existují i varianty s bílým nebo černým čajem. Vyznačuje se sladkou,…

Jeera

Aromatické koření s typicky zemitou a intenzivní chutí, které je nepostradatelným základem mnoha indických jídel, zejména kari. V indické kuchyni se jeera často praží nasucho nebo v ghí pro zvýraznění chuti a používá se do směsí koření, jako je garam…

Jidášovo ucho

Tato černá houba připomínající lidské ucho je populární přísadou v čínské i obecně asijské kuchyni, kde se cení pro svou charakteristickou chrupavou texturu. V sušené formě vyžaduje namočení před použitím, po kterém několikanásobně zvětší svůj objem.…

Jujube

Jsou to plody stromu cicimku (Ziziphus jujuba), které mají sladkou, křehkou dužinu a připomínají datle. Jujube, známé také jako čínské datle, se v asijské kuchyni používají čerstvé, sušené nebo se z nich vyrábí čaj či víno. V tradiční čínské medicíně…

Junmai

Jedná se o tradiční kategorii saké, která je vyráběna pouze z rýže, vody, kvasinek a koji (plísně pro fermentaci), bez přidání jakéhokoli destilovaného alkoholu. Tento čistý styl nabízí autentický chuťový profil s plnější texturou a často výraznější…

Kaffir

Aromatické listy citrusového stromu Citrus hystrix, které jsou nezbytnou součástí thajského vaření, zejména v polévkách jako je Tom Yum a Tom Kha Kai. Mají charakteristickou citrusovou vůni a výraznou chuť, která dodává pokrmům svěží nádech. Pro…

Kampotský pepř

Exkluzivní koření s chráněným označením původu pocházející z kambodžského přímořského regionu Kampot. Vyznačuje se výraznou vůní s citrusovými a květinovými tóny a komplexní chutí, která je intenzivnější než u běžných druhů pepře. Díky jedinečnému…

Kapi

Jde o fermentovanou pastu z drobných krevet a soli, která je nezbytnou součástí thajských kari a jídel jako pad thai či tom yum. Tato tmavě fialová až hnědá pasta má výrazně aromatickou vůni a dodává pokrmům slanou, umami chuť charakteristickou pro…

Kardamom

Jedno z nejvýraznějších a nejpopulárnějších koření v asijské kuchyni, které se vyznačuje intenzivním, mírně citrusovým a kořenitým aroma s nádechem mentolu. Používá se v celku jako zelené nebo černé lusky obsahující malá semínka, případně jako mleté…

Kari

Originálně pochází z jihoasijské kuchyně a jedná se o směs mnoha druhů koření, která může být suchá nebo ve formě pasty či omáčky. Složení kari se liší podle regionu a může obsahovat kurkumu, koriandr, římský kmín, chilli, zázvor a mnoho dalších…

Katsuobushi

Jedná se o japonskou pochutinu vyrobenou ze sušeného, fermentovaného a uzmeného tuňáka bonito, který je následně strouhán do tenkých vloček. Tyto výrazně aromatické vločky jsou základní součástí dashi, tradičního japonského vývaru, a často se…

Ketjap

Tato tmavě zbarvená a lehce sladká omáčka je základním dochucovadlem indonéské kuchyně, vyráběná fermentací sójových bobů s přídavkem palmového cukru, česneku a koření. Díky své husté konzistenci a komplexní chuti, která kombinuje sladkost s umami,…

Nahoru