Slovník pojmů, Strana 5

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Hiyayakko

Osvěžující japonský předkrm, který se skládá z kostky chlazeného tofu servírované se zázvorem, jarní cibulkou, vločkami bonito a sójovou omáčkou. Jednoduchý, ale vytříbený pokrm, který je populární zejména v horkých letních měsících díky své lehkosti…

Hlíva ústřičná

Jemná jedlá houba s mírnou vůní a chutí připomínající ústřice, která roste ve shlucích na odumřelých stromech. V asijské kuchyni se často používá do polévek, omáček a stir-fry pokrmů pro svou schopnost absorbovat okolní chutě a příjemnou texturu.…

Hoisin

Hustá, tmavě hnědá sladkokyselá omáčka původem z jižní Číny, která kombinuje fermentovanou sójovou pastu s cukrem, octem, česnekem a různým kořením. Používá se jako dip, marináda nebo součást pokrmů jako je Peking duck (Pekingská kachna) a moo shu…

Hoisin

Hustá, tmavě hnědá sladkokyselá omáčka původem z jižní Číny, která kombinuje fermentovanou sójovou pastu s cukrem, octem, česnekem a různým kořením. Používá se jako dip, marináda nebo součást pokrmů jako je Peking duck (Pekingská kachna) a moo shu…

Hokkien

Tento specifický styl čínské kuchyně pochází z provincie Fujian na jihovýchodním pobřeží Číny a je známý svými rafinovanými pokrmy s důrazem na zachování přirozené chuti ingrediencí. Hokkien kuchyně se vyznačuje jemnými polévkami, mořskými plody,…

Hondashi

Instantní prášek užívaný v japonské kuchyni k přípravě dashi, tedy rybího vývaru, který tvoří základ mnoha pokrmů. Díky své jednoduché přípravě, kdy se prášek pouze rozpustí v horké vodě, šetří čas při vaření tradičních polévek jako miso, udon nebo…

Houby Shiitake

Ušlechtilé houby s masitou strukturou a oříškovou chutí, které jsou neodmyslitelnou součástí japonské, čínské a korejské kuchyně. V asijské kuchyni se používají čerstvé i sušené pro zvýraznění umami chuti v polévkách, omáčkách a masových pokrmech.…

Hunan

Jde o kuchyň provincie Hunan, která je známá používáním pálivých čili papriček, česneku a šalotky. Tato regionální kuchyně se vyznačuje výraznými chutěmi, kdy se během vaření často kombinuje kyselé, sladké, slané a ostré. Od známější sichuanské…

Chapatti

Tradiční tenký indický chléb nejčastěji vyráběný z celozrnné pšeničné mouky a vody. Připravuje se na suché pánvi a typicky se peče bez použití oleje, což mu dodává charakteristickou suchou texturu. Chapatti se podává jako příloha k hlavním jídlům,…

Char Siu

Tradiční čínské marinované maso, které je glazováno sladkou a slanou omáčkou s medovým nádechem. Vyznačuje se charakteristickou červenohnědou barvou a bohatou chutí, která kombinuje sladkost medu s kořeněnými tóny pěti koření a sójové omáčky. Používá…

Chilli

Pálivé papričky původem z Ameriky, které jsou dnes neodmyslitelnou součástí asijských kuchyní, především thajské, indické a sečuánské. Dodávají pokrmům charakteristické štiplavé aroma a intenzitu, přičemž existují stovky odrůd s různou mírou…

Chinkiang

Jde o tradiční čínský černý rýžový ocet pocházející z města Čen-ťiang (Zhenjiang) v provincii Ťiang-su. Vyrábí se fermentací rýže, přičemž získává charakteristickou tmavou barvu, bohatou chuť s jemnou sladkostí a výraznou kyselost. Je…

Chow Mein

Oblíbené čínské jídlo skládající se z vaječných nudlí, které jsou smažené s masem, zeleninou a lahodnou omáčkou. Příprava Chow Mein se liší podle regionů Číny, ale vždy zahrnuje křupavé nebo měkké nudle, které jsou charakteristické svou texturou a…

Chutney

Tradiční dochucovací omáčky původem z Indie, které mohou být sladké, kyselé nebo pikantní. Vyrábí se z různých druhů ovoce, zeleniny nebo bylinek, které se vaří s kořením, octem a cukrem do husté konzistence. Chutney slouží jako příloha k hlavním…

Idli

Jde o oblíbené jihoindické pokrmy, které mají tvar malých koláčků a vyrábějí se z fermentovaného těsta z rýže a čočky. Tyto nadýchané koláčky se připravují v páře, díky čemuž jsou lehoučké a mají jemnou, měkkou texturu. Tradičně se podávají jako…

Ika

Delikatesa v japonské kuchyni, kterou lze konzumovat syrovou, grilovanou nebo vařenou. Má mírnou chuť a pevnou, ale jemnou texturu, která je oblíbená zejména v sushi, sashimi a tempuře. V japonské kuchyni se využívá celá, včetně těla, chapadel i…

Ikura

Jde o slaný pokrm z velkých, oranžově-červených jiker lososa, které jsou naložené v solném nálevu a často podávané v japonské kuchyni na sushi nebo samostatně jako delikatesu. Ikura vyniká svou šťavnatou texturou, kdy každá jikra při skousnutí…

Inari

Tradiční japonský pokrm skládající se z pytlíčků smaženého tofu, které jsou naplněny ochucenou rýží. Tyto kapsy jsou před plněním vařeny v sladkém sójovém nálevu, což jim dodává charakteristickou sladko-slanou chuť. V japonské kuchyni se inari často…

Inarizushi

Tradiční japonský pokrm sestávající z rýže plněné do smažených tofu kapes, které jsou marinované ve sladké sójové omáčce. Tyto kapsy, známé jako "aburaage", mají sladko-slanou chuť a podávají se studené jako součást bento boxů nebo jako občerstvení.…

Indická kuchyně

Tradiční gastronomický styl, který se vyvíjel na indickém subkontinentu po tisíce let a vyznačuje se bohatým využitím koření, bylin a rozmanitých ingrediencí. Charakteristické pro ni jsou aromatické pokrmy jako kari, tandoori, biryani či různé druhy…

Indické koření

Směsi koření používané v indické kuchyni, které mají obvykle výrazné aroma a charakteristickou chuť. Typické indické koření zahrnuje garam masalu, kari, kurkumu, kardamom, skořici a římský kmín, které se používají v různých kombinacích pro přípravu…

Indonéská kuchyně

Indonéská kuchyně je národní kuchyní Indonésie. Je to jedna z nejrozmanitějších národních kuchyní světa, protože v Indonésii žije na 17 508 ostrovech přes 300 různých etnických skupin.

Instantní nudle

Jde o populární a rychlý pokrm z předvařených a následně dehydrovaných nudlí, které stačí zalít horkou vodou nebo krátce povařit. Pocházejí původně z Japonska, kde byly vynalezeny v 50. letech 20. století, ale dnes jsou oblíbené po celém světě,…

Instantní polévka

Jde o rychle připravitelný pokrm, který stačí zalít horkou vodou a nechat několik minut odstát. Tento typ asijské polévky se většinou prodává v praktických nádobách či sáčcích s předvařenými nudlemi a dehydratovanými přísadami. Obsahuje směs koření,…

Iridofu

V japonské kuchyni se jedná o speciální úpravu tofu, při které se pevné tofu rozdrtí na drobné kousky. Tato metoda přípravy dodává pokrmům zajímavou texturní složku a umožňuje tofu lépe absorbovat okolní chutě. Iridofu se nejčastěji používá jako…

Nahoru