Slovník pojmů, Strana 13

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Wansuy

Aromatická bylinná ingredience s charakteristickou vůní a mírně citrusovou chutí, která je nepostradatelnou součástí mnoha čínských pokrmů. V čínské kuchyni se mladé listy a stonky používají jako ozdoba hotových jídel nebo se přidávají do polévek,…

Wara

Tradiční japonský materiál, který se získává z rýžové slámy a má mnohostranné využití v japonské kultuře. V kuchyni slouží jako speciální forma na výrobu a zrání některých druhů sýrů a tofu, kde pomáhá udržovat vlhkost a dodává charakteristickou…

Warabi

Jedná se o jedlé stonky kapradiny botanicky známé jako Pteridium aquilinum, které jsou oblíbenou sezónní delikatesou v japonské kuchyni. Před konzumací musí být warabi důkladně uvařeno, aby se odstranily toxické látky, jež obsahuje v syrovém stavu.…

Wari

Tradiční japonská technika přípravy pokrmů, při které se ingredience rozdělí na malé kousky a následně se krátce smaží ve woku. Tento způsob vaření umožňuje zachovat přirozenou chuť a výživné hodnoty surovin díky rychlému tepelnému zpracování. Ve…

Warishita

Tekutý kuchyňský základ používaný při přípravě tradičního japonského pokrmu sukiyaki, který se skládá hlavně ze sójové omáčky, mirinu, saké a cukru. Warishita dodává pokrmům charakteristickou sladko-slanou chuť a využívá se jako vývar, ve kterém se…

Wasabi

Pikantní zelená pasta s velmi intenzivní chutí, která se tradičně podává k sushi a sashimi. Skutečné wasabi se vyrábí z kořene rostliny Wasabia japonica, avšak většina komerčně dostupných produktů mimo Japonsko je náhražka z křenu a barviva. Na…

Wasanbon

Jedná se o vysoce kvalitní, ručně zpracovaný japonský cukr jemné konzistence s jedinečnou, mírně karamelovou příchutí. Vyrábí se tradiční metodou z cukrové třtiny pěstované v regionech Tokushima a Kagawa a jeho název je odvozen od tří oblastí…

Wok

Speciální kulatá pánev s vysokými okraji pocházející z asijské kuchyně, zejména čínské. Díky svému tvaru a materiálu umožňuje rychlé smažení při vysokých teplotách, kdy se potraviny promíchávají a zůstávají uvnitř pánve. Tradiční wok je vyráběn z…

Wonton

Tradiční čínské knedlíčky s náplní z mletého masa, krevet nebo zeleniny, které jsou zabalené v tenkém nudlovém těstě. Po zabalení jsou obvykle vařené, smažené nebo podávané v polévce, což z nich činí oblíbenou součást mnoha čínských pokrmů. V různých…

Worcesterová omáčka

Jde o tmavou, tekutou kořeněnou omáčku s výraznou chutí, která pochází z Anglie, ale je hojně používaná v asijské kuchyni. Worcesterová omáčka se vyrábí z octa, melasy, cukru, soli, sardinek, ančoviček, tamarindu a různých koření. Dodává pokrmům…

Wuiy

Jedná se o druh vyhlášeného a vysoce ceněného oolongu, který pochází z pohoří Wuyi Shan v provincii Fujian na jihovýchodě Číny. Tento polofermentovaný čaj se vyznačuje výraznou chutí s minerálními tóny, nádechem pečeného ovoce a charakteristickou…

Yaki

Tento termín se v japonské kuchyni používá pro pokrmy připravované grilováním, pečením nebo smažením. Častý je například v populárních jídlech jako yakitori (grilované kuřecí špízy), yakisoba (smažené nudle) nebo okonomiyaki (japonská grilovaná…

Yaki Nori

Jedná se o tenké listy tmavě zelených až černých mořských řas druhu Porphyra, které jsou pražené, což jim dodává křupavou texturu a výraznou chuť. Tyto sušené řasy jsou základní součástí japonské kuchyně, kde se nejčastěji používají k balení sushi,…

Yaki Udon

Jde o oblíbený japonský pokrm připravovaný ze silných pšeničných nudlí udon, které se smaží na pánvi společně se zeleninou, masem nebo mořskými plody. Charakteristická je pro něj kombinace měkkých nudlí a křupavé zeleniny, spojených omáčkou na bázi…

Yakiniku

Jedná se o tradiční japonský způsob přípravy masa, které se griluje na speciálním grilu přímo na stole hostů. Tenké plátky hovězího, vepřového nebo drůbežího masa jsou před grilováním marinované ve speciální omáčce složené z kombinace sójové omáčky,…

Yakisoba

Tradiční japonský pokrm připravovaný smažením pšeničných nudlí s různými druhy zeleniny, masem a speciální yakisoba omáčkou. Navzdory názvu, který v překladu znamená "smažený soba", se nepřipravuje ze soba nudlí vyrobených z pohanky, ale z pšeničných…

Yakitori

Tradiční japonské jídlo připravované z kousků kuřecího masa, které jsou napíchnuté na bambusové špejle a grilované nad dřevěným uhlím. Typicky se potírá omáčkou tare, která je připravena z mirinu, saké, sójové omáčky a cukru, což dodává…

Yam

Jde o sladkou a škrobnatou hlízu, která je oblíbenou surovinou v mnoha asijských kuchyních, zejména v čínské, japonské a jihovýchodní Asii. Má sladkou chuť, pevnou texturu a může být připravována vařením, pečením, smažením nebo dušením. Tento výživný…

Yamada Nishiki

Jde o prestižní japonskou odrůdu rýže, která je považována za "krále" mezi rýžemi pro výrobu saké díky svým velkým zrnům a dokonalé rovnováze mezi tvrdostí a měkkostí. Pěstuje se především v prefekturách Hjógo, Okajama a Fukuoka, kde ideální…

Yellow Curry

Populární thajské kari připravované z kokosového mléka a žluté kari pasty s výraznou chutí kurkumy, zázvoru a kari koření. V této lahodné omáčce se obvykle dusí kuřecí maso, brambory, cibule a mrkev, což vytváří harmonickou kombinaci jemně pikantních…

Yokan

Tradiční japonská pochoutka vyráběná z pasty ze sladkých fazolí (anko), agaru a cukru, která má želatinovou konzistenci a pevnější strukturu než běžná želé. Podává se nakrájený na plátky a může obsahovat různé příchutě jako kaštany, zelený čaj…

Yomogi

Aromatická bylina původem z Japonska, která má sladce pelyňkovou vůni a charakteristickou zelenou barvu. V japonské kuchyni se nejčastěji používá jako přírodní barvivo a dochucovadlo při přípravě tradičních dezertů, jako jsou mochi nebo wagashi.…

Yuba

Jedná se o tenký film, který vzniká na povrchu sójového mléka během jeho zahřívání podobně jako smetana na obyčejném mléce. V japonské, čínské a vietnamské kuchyni se tato sušená nebo čerstvá pochoutka často používá v polévkách, salátech nebo jako…

Yudofu

Tradiční pokrm japonské kuchyně, který spočívá v jemném vaření tofu v dashi bujónu, často servírovaném s pikantní zálivkou a zelenými bylinkami. V Kjótu je yudofu obzvláště populární v zimním období a tradičně se připravuje v kamenném hrnci, který…

Yunnan

Provincie nacházející se na jihozápadě Číny, která je proslulá svou rozmanitou a aromatickou kuchyní ovlivněnou mnoha etnickými menšinami. V yunnanské kuchyni se často používají houby, bylinky, květiny a divoké rostliny, které odrážejí bohatou…

Nahoru