Slovník pojmů, Strana 11
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Sójová omáčka
Tmavá tekutina známá pro svou výraznou slanou chuť, která se vyrábí fermentací sójových bobů s přidáním pšenice, soli a plísňových kultur. Slouží jako nezbytná přísada v mnoha asijských pokrmech, od stir-fry přes polévky až po marinády. V závislosti…
Sriracha
Pikantní omáčka původem z Thajska, která se vyrábí z fermentované pasty červených chilli papriček, česneku, octa, soli a cukru. Má výraznou, sladce-pikantní chuť s lehce kyselým nádechem a typicky se prodává v lahvích s charakteristickým zeleným…
Sushi
Tradiční japonský pokrm sestávající z ochucené rýže s octem spojené s dalšími ingrediencemi, nejčastěji syrovými rybami a mořskými plody. Obvykle se podává nakrájené na malé kousky, které se jedí najednou, a doplňuje se sójovou omáčkou, wasabi pastou…
Tahini
Lahodná pasta vyrobená z mletých sezamových semínek, která je základní ingrediencí blízkovýchodní kuchyně. Díky své krémové konzistenci a oříškové chuti se skvěle hodí do hummusu, baba ganoush nebo jako základ dresinků a dipů. Tahini je bohatým…
Tamari
Tato tradiční japonská sójová omáčka se vyrábí pouze z fermentovaných sójových bobů, soli a vody, bez přidání pšenice, což ji činí vhodnou pro osoby s celiakií nebo intolerancí lepku. Oproti běžné sójové omáčce má Tamari plnější, intenzivnější chuť a…
Tamarind
Tento exotický plod pocházející původně z Afriky je oblíbenou přísadou v mnoha asijských kuchyních, kde se používá k dodání kyselé a jemně sladké chuti pokrmům. Dužina tamarindu má intenzivně kyselou chuť s lehkým karamelovo-ovocným podtónem a…
Tandoori
Jde o tradiční indický způsob přípravy jídla v hliněné peci zvané tandoor, ve které se dosahuje velmi vysokých teplot až 480 °C. Maso nebo chléb naan se před pečením marinuje ve směsi jogurtu a koření, což dodává pokrmům charakteristickou chuť a…
Tapioka
Jedná se o škrobový prášek, který se získává z kořene manioku a je oblíbenou surovinou v asijské kuchyni. Tapioka se používá jako zahušťovadlo do dezertů, polévek a omáček, ale proslavila se zejména jako hlavní složka perliček do populárního nápoje…
Tempura
Tato populární japonská kuchařská technika zahrnuje ponoření surovin do lehkého těstíčka z vajec, ledové vody a mouky před rychlým smažením v rozpáleném oleji. Výsledkem je křupavý, nadýchaný obal kolem jemně připravených ingrediencí, jako jsou…
Teriyaki
Sladká omáčka původem z japonské kuchyně, která se vyrábí kombinací sójové omáčky, mirin (sladkého rýžového vína), cukru a často také zázvoru. Výraz "teri" znamená lesk a "yaki" znamená grilování, což odkazuje na charakteristickou glazuru, kterou…
Thajská kuchyně
Tato pestrobarevná asijská kuchyně je proslulá svým harmonickým mixem pěti základních chutí - sladké, kyselé, slané, pálivé a hořké. Používá čerstvé bylinky jako koriandr, bazalku, citronovou trávu a galangal, které dodávají pokrmům nezaměnitelnou…
Tikka Masala
Tato populární indická omáčka se vyznačuje bohatou, krémovou konzistencí a jemně pikantní chutí s kombinací rajčat, jogurtu a směsi koření. Tradičně se připravuje s předem marinovaným masem (nejčastěji kuřecím), které získá název "tikka" díky pečení…
Tofu
Jemně krémová hmota vyrobená ze sójových bobů, která je známá svou schopností absorbovat chutě a aromata jiných ingrediencí. Tofu je základní potravinou v mnoha asijských kuchyních a ceněným zdrojem bílkovin především ve vegetariánské a veganské…
Tom Kha
Lahodná thajská polévka s bohatou kokosovou základnou, která je dokonale vyvážená kombinací kyselých, pikantních a sladkých chutí. Hlavními ingrediencemi jsou galangal (thajský zázvor), citronová tráva, limetové listy a obvykle kuřecí maso nebo…
Tom Yum
Tom Yum je pikantní a kyselá polévka pocházející z Thajska, která se připravuje z aromatického vývaru, citronové trávy, galangalu, limetek, chilli papriček a dalších bylin. Tato oblíbená asijská pochoutka se často doplňuje krevetami (Tom Yum Goong)…
Trassi
Jedná se o aromatickou pastu ze zkrášovaných a fermentovaných krevet nebo drobných ryb, která je nezbytnou součástí indonéské kuchyně. Tato silně vonící ingredience dodává pokrmům specifickou chuť, známou jako umami, a používá se jako ochucovadlo v…
Tsuyu
Jedná se o tradiční japonskou polévkovou omáčku tmavé barvy a komplexní chuti, která se používá jako základ pro polévky s nudlemi, zejména soba a udon. Tato omáčka je vyrobena z dashi (rybího vývaru), sójové omáčky, mirinu (sladkého rýžového vína) a…
Udon
Tlusté bělavé nudle vyrobené z pšeničné mouky jsou základním prvkem japonské kuchyně, kde se podávají jak v horkých polévkách, tak v chladných pokrmech. Svou pevnou texturou nabízí perfektní doplněk k výrazným omáčkám a polévkovým vývarům, přičemž…
Ugli
Tento neobvyklý citrusový plod, nazývaný též pomelo-mandarinkový hybrid, pochází z Jamajky a vyniká svou sladkokyselou chutí s jemným nádechem hořkosti. Vnější kůra je hrbolatá, obvykle žlutozelené barvy, což mu dodalo anglické označení "ugli"…
Uiro
Tradiční japonský dezert vyráběný z rýžové mouky, který se obvykle připravuje v páře a vyznačuje se měkkou, pružnou texturou. Uiro se vyrábí v mnoha chuťových variantách, například zelený čaj (matcha), červené fazole (azuki) nebo sezam, a často se…
Uji
Tradiční japonská specialita složená z kvalitního zeleného čaje Bancha a leštěné rýže, která je obalovaná ve vynikajícím obřadním práškovém čaji Maccha.
Ume
Jde o japonskou specialitu, která se připravuje nakládáním nezralých plodů meruňky Prunus mume do soli nebo solanky. Výsledkem jsou kyselé, slané plody s charakteristickou červenou barvou, které se používají jako příloha k rýži, do onigiri nebo jako…
Unagi
V japonské gastronomii se jedná o sladkovodního úhoře, který je známý svou jemnou a tučnou chutí. Před podáváním je úhoř tradičně grilován a potírán sladkou omáčkou nazývanou "tare", což mu dodává charakteristickou karamelizovanou chuť. Unagi je…
Unami
Jde o jednu z pěti základních chutí, kterou lze popsat jako příjemnou, bohatou, plnou a masovou chuť. Často bývá označována jako "lahodná" chuť a vyskytuje se v potravinách bohatých na glutamát, jako jsou houbové výrobky, miso pasta, sójová omáčka…
Upma
Oblíbený jihoindický pokrm připravovaný z pšeničné nebo rýžové krupice, který se často podává k snídani nebo jako svačina. Krupice se lehce opeče, smíchá s dušenou zeleninou, kořením jako hořčičná semínka, kari listy, chilli a kurkuma, a nakonec se…