Slovník pojmů, Strana 10
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž
Ramen
Oblíbené japonské jídlo skládající se z pšeničných nudlí podávaných v silném vývaru často doplněném masem, zeleninou a vejcem. Vařený vývar, který tvoří základ této polévky, může být připravován z různých surovin jako je vepřové, kuřecí, hovězí, nebo…
Red Curry
Pikantní thajská kari pasta vyrobená z červených chilli papriček, citronové trávy, kořenů koriandru a dalších aromatických složek. Tvoří základ pro přípravu tradičních thajských polévek a curry pokrmů s charakteristickou červenou barvou a intenzivní,…
Rendang
Tradiční indonéské jídlo původem z Minangkabau, které se připravuje pomalým dušením hovězího masa v kokosovém mléce a směsi koření, až vznikne hustá, aromatická omáčka. Koření typicky zahrnuje galangal, citronovou trávu, česnek, chilli, kurkumu a…
Restovaná cibulka
Křehká, dozlatova osmažená cibulka, která dodává jídlům lahodný cibulový nádech a příjemnou texturu. Používá se jako oblíbená ozdoba asijských polévek, nudlových pokrmů a rýžových jídel. Její sladce-slaná chuť a křupavá konzistence skvěle kontrastuje…
Riceberry
Aromatická a výživná purpurově zbarvená rýže, která byla vyšlechtěna v Thajsku kombinací Jasminové a Hom Nil odrůdy. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů je považována za zdravější alternativu k běžné bílé rýži. Po uvaření si…
Roedjak
Tradiční indonéská pochoutka, která kombinuje různé druhy čerstvého ovoce s pikantní omáčkou obsahující chilli a tamarind. Ovoce jako mango, ananas nebo jablko je nakrájené na kousky a zalité hustou, sladko-pálivou pastou, která vytváří jedinečnou…
Rybí omáčka
Nepostradatelná tekutá přísada v jihovýchodní asijské kuchyni vyráběná fermentací ryb (nejčastěji ančoviček) se solí. Má charakteristickou výraznou slanou chuť s rybí příchutí, která dodává jídlům umami a hloubku. Přestože má intenzivní aroma, v…
Rýže
Jedná se o zrna traviny, která jsou zdrojem energie a základem pro mnoho asijských jídel, od sushi po kuřecí biryani. Existuje v mnoha odrůdách, včetně jasmínové, basmati, lepkavé nebo divoké rýže, z nichž každá má svou specifickou chuť, vůni a…
Rýže Basmati
Tato aromatická dlouhozrnná rýže, původem z jižní Asie, je charakteristická svou jemnou oříškovou chutí a intenzivní vůní, která se uvolňuje především během vaření. Zrna basmati rýže jsou štíhlá, při správné přípravě zůstávají oddělená a nikdy se…
Rýže jasmínová
Aromatická dlouhozrnná odrůda rýže pojmenovaná podle vůně připomínající jasmínové květy. Pochází z Thajska, kde je známá jako "khao hom mali" a vyznačuje se lehce nasládlou chutí a typickou vůní, která se uvolňuje během vaření. Po uvaření je…
Rýžové nudle
Tradiční asijská ingredience vyráběná z rýžové mouky a vody, která se vyznačuje lehkou konzistencí a jemnou chutí. Rýžové nudle jsou dostupné v různých tvarech a tloušťkách, od tenkých vermicelli po široké ploché nudle, vhodné do polévek, smažených…
Rýžové víno
Alkoholický nápoj vyráběný z fermentované rýže, který je rozšířený v mnoha asijských zemích, především v Číně, Japonsku a Koreji. Proces výroby zahrnuje vaření rýže, její mísení s kvasinkami a enzymy a následnou fermentaci, jejíž délka určuje…
Rýžový papír
Tenká a průsvitná oplátka vyráběná z rýžové mouky, případně z mouky z tapiokového škrobu, která slouží jako obal na jarní závitky nebo letní závitky. V asijské kuchyni je oblíbená pro svou lehkost, neutrální chuť a schopnost absorbovat chutě náplně…
Saké
Tradiční japonský alkoholický nápoj vyráběný kvašením rýže, který se často podává zahřátý v malých keramických miskách. Chuť saké může být od suché po sladkou, s jemnými ovocnými nebo květinovými tóny, závisejícími na stupni broušení rýže a metodě…
Sambal
Pálivá omáčka z jihovýchodní Asie, zejména oblíbená v Indonésii a Malajsii, která je vyrobena z fermentovaných chilli papriček, soli a často i česneku, citrónové trávy nebo krevetové pasty. Tato hutná pasta se používá jako dochucovadlo k rýžovým a…
Santok
Univerzální japonský kuchyňský nůž, který se vyznačuje specifickým tvarem čepele a její vyváženou délkou kolem 18 cm. Je vhodný pro krájení masa, ryb i zeleniny, přičemž jeho název v překladu znamená "tři ctnosti". Pro jeho všestrannost a pohodlné…
Satay
Lahodné jihoasijské jídlo, které se skládá z marinovaného masa (nejčastěji kuřecího nebo hovězího) napíchnutého na špejle a grilovaného nad žhavým uhlím. Špízy jsou typicky podávány s bohatou arašídovou omáčkou, která dodává pokrmu jedinečnou chuť…
Sečuánský pepř
Aromatické koření pocházející z provincie Sečuán v jihozápadní Číně, které se vyznačuje jedinečným citrónově-dřevitým aroma a schopností vyvolat brnivý, znecitlivující pocit na jazyku. Nejde o pravý pepř, ale o usušené bobule keře pepřovníku čínského…
Sencha
Tento vysoce kvalitní japonský zelený čaj se vyznačuje svěží chutí s jemně travnatými tóny a světle zelenou barvou nálevu. Sencha se zpracovává napařováním čerstvých lístků bezprostředně po sklizni, čímž si zachovává výrazné aroma a vysoký obsah…
Sezam
Drobná, lehce oříšková semínka pocházející z rostliny Sesamum indicum, která dodávají pokrmům jemnou chuť a příjemnou texturu. V asijské kuchyni se často praží pro zvýraznění aroma a používají se jako ozdoba rýžových pokrmů, sushi, salátů nebo jako…
Shiitake
Jedná se o chutné jedlé houby původem z východní Asie, které jsou oceňované pro svou masitou, kouřovou a lehce česnekovou chuť. V japonské a čínské kuchyni se shiitake používají čerstvé i sušené jako důležitá přísada do polévek, omáček a wok pokrmů.…
Shrimp
Tato malá mořská pochoutka je klíčovou ingrediencí v mnoha asijských pokrmech, jako je thajské Pad Thai, vietnamský Pho nebo čínské Kung Pao. V asijské kuchyni se krevety často marinují v směsi sójové omáčky, zázvoru a česneku, což jim dodává…
Singapur
Malý městský stát v jihovýchodní Asii, který je proslulý svou unikátní gastronomií kombinující čínské, malajské, indické a další vlivy. V singapurské kuchyni se snoubí chuťová rozmanitost od slavných pokrmů jako Hainanese Chicken Rice, Chilli Crab či…
Sladkokyselá omáčka
Tato populární čínská omáčka je charakteristická vyváženou kombinací sladkosti a kyselosti, kde se snoubí chuť cukru či medu s octem a sójovou omáčkou. Často obsahuje také ananas, citrusy nebo papriky, což jí dodává svěží ovocný nádech. Používá se…
Soba
Tenké nudle vyrobené z pohankové mouky a vody, které mají jemnou oříškovou chuť a jsou základní součástí japonské kuchyně. Jejich charakteristická hnědošedá barva pochází z neloupaných pohankových zrn a díky nízkému obsahu lepku jsou lehce…