Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Oelek

Pikantní indonéská pasta vyrobená z mletých červených chilli papriček s přídavkem soli, často také octa a dalších koření. Používá se jako dochucovadlo do polévek, omáček, marinád nebo přímo jako omáčka k masu a rýži. Díky své ostré chuti a husté…

Okonomiyaki

Japonská specialita připomínající smažené zeleninové lívance, které se připravují ze směsi mouky, vody, vajec a zelí, doplněné o různé suroviny podle chuti. Do okonomiyaki se často přidává maso, mořské plody, sýr nebo kimchi, a na závěr se zdobí…

Olej arašídový

Jedná se o vysoce kvalitní a v čínské kuchyni oblíbený olej, který se vyrábí lisováním jader arašídů. Disponuje jemnou vůní a neutrální, lehce oříškovou chutí, díky čemuž nenarušuje původní chutě pokrmů. Hodí se především pro smažení a stir-fry…

Olej kokosový

Bělavý až čirý olej lisovaný z ořechů palmy kokosové se vyznačuje svou typickou vůní a chutí. Díky vysokému obsahu nasycených tuků a lehkosti je ideální pro smažení, pečení i přípravu kuřecích a rybích pokrmů v mnoha asijských kuchyních. V thajských…

Olej sezamový

Aromatický olej vyráběný lisováním sezamových semínek, který je základní přísadou východoasijské kuchyně, především čínské, korejské a japonské. Vyznačuje se výraznou oříškovou chutí a vůní, která dodává pokrmům charakteristickou chuť. V závislosti…

Omáčka

Neodmyslitelná součást asijské kuchyně, která pokrmům dodává charakteristickou chuť, aroma a často i konzistenci. V závislosti na regionu může být vyrobena z fermentovaných sójových bobů, ryb, mořských plodů, chilli, zázvoru nebo různých druhů ovoce.…

Omáčka Hoisin

Sladká a aromatická tmavě hnědá omáčka, která tvoří základní prvek čínské kuchyně a vyznačuje se kombinací sladké, slané a lehce kořeněné chuti. Vyrábí se z fermentované sójové pasty, cukru, octa, česneku, chilli a dalších koření, což z ní činí…

Omáčka rybí

Tato základní ingredience jihovýchodní asijské kuchyně se vyrábí fermentací ryb se solí po dobu několika měsíců až let. Vyznačuje se intenzivní slanou chutí s nádechem umami a používá se jako dochucovadlo do mnoha tradičních pokrmů, jako jsou…

Omáčka sójová

Tmavě hnědá tekutina vyráběná ze sójových bobů, obilovin, vody a soli, která je nezbytným ochucovadlem asijské kuchyně. Má výraznou chuť umami a používá se při smažení, dušení, marinování, nebo jako dip pro sushi. V různých asijských zemích existují…

Omáčka Sriracha

Thajská pálivá omáčka s konzistencí kečupu, která se původně vyráběla v přímořském městě Si Racha. Základními ingrediencemi jsou chilli papričky, česnek, ocet, sůl a cukr, které společně vytvářejí výraznou ostrou chuť s jemně sladkým nádechem. Díky…

Oolong

Jde o tradiční čínský čaj, který je částečně oxidovaný a spadá mezi zelené a černé čaje. Proces oxidace oolongu je zastaven dříve než u černých čajů, ale později než u zelených, což mu dává jedinečnou chuťovou komplexitu a aroma. Vyznačuje se…

Oyster sauce

Typická asijská omáčka vyráběná z ústřic, soli a sójové omáčky, která má tmavě hnědou barvu a hustou konzistenci. Používá se v čínské, thajské a vietnamské kuchyni k dochucení masa, zeleniny a rýžových pokrmů. Ústřicová omáčka dodává jídlům…

Pad Thai

Jedna z nejznámějších thajských specialit, která se skládá z rýžových nudlí restovaných spolu s vajíčkem, tofu nebo masem, a zeleninou v omáčce z tamarindu, rybí omáčky, a palmového cukru. Tradiční příprava tohoto lehce sladkého a kyselého pokrmu…

Pae-Lo

Tato aromatická směs pěti koření, známá v čínské kuchyni jako Wu Xiang Fen, kombinuje anýz, skořici, hřebíček, fenykl a sichuanský pepř. Vytváří charakteristickou chuť s perfektní rovnováhou sladkých, slaných, kyselých, hořkých a pikantních tónů.…

Pak choi

Asijská listová zelenina s jemnou nahořklou chutí, která se vyznačuje tlustými bílými řapíky a tmavě zelenými listy. V čínské a asijské kuchyni se široce používá do polévek, wok pokrmů a jako příloha. Pro svůj vysoký obsah vitamínů A, C a…

Panang

Lahodné thajské kari vyznačující se jemně nasládlou chutí, která je vyvážena pikantním základem a oříškovým aroma. Toto kari se tradičně připravuje s kokosovým mlékem, který zjemňuje jeho ostrost, a důležitou složkou je arašídová pasta dodávající…

Pandan

Aromatické listy tropické rostliny, které se v jihovýchodní asijské kuchyni používají pro svou výraznou vůni připomínající vanilku a oříšky. Přidávají se do dezertů, rýžových pokrmů a nápojů, kterým dodávají charakteristickou zelenou barvu a…

Panko

Jemná, vzdušná strouhanka vyráběná z bílého chleba bez kůrky, která je typická pro japonskou kuchyni. Díky své hrubší struktuře a větším vločkám zajišťuje extra křupavou a nadýchanou vrstvu při smažení masa, ryb nebo zeleniny. Oproti klasické…

Pappadums

Tenké křupavé placky vyráběné z čočkové nebo cizrnové mouky, které jsou tradiční součástí indické kuchyně. Podávají se jako příloha k hlavním jídlům nebo jako lehký předkrm s různými dipovými omáčkami. Po usušení se před podáváním buď smaží v oleji,…

Peteh

Jedná se o druh indonéské fazole se silně aromatickým a výrazným zápachem, který je často přirovnáván k vůni česneku, manga a některých sýrů. Peteh nebo také pete či stinkbean je luštěnina konzumovaná především v jihovýchodní Asii, zejména v…

Pho

Tradiční vietnamská polévka s dlouho taženým masovým vývarem, rýžovými nudlemi a bylinkami, která patří mezi nejznámější pokrmy vietnamské kuchyně. Je charakteristická svou aromatickou chutí díky použití koření jako skořice, badyán, kardamom a…

Ponzu

Tradiční japonská tekutá omáčka vyráběná z citrusové šťávy, octa, kombu řasy a bonitových vloček. Vyznačuje se osvěžující kyselou a mírně slanou chutí s lehkým umami podtónem. Používá se jako dip k sushi, sashimi, gyoza, do dresinků, marinád nebo…

Prawn crackers

Jedná se o oblíbenou asijskou pochoutku vyrobenou z krevetové pasty, škrobu a dalších přísad, která po smažení nabyde na objemu a získá křupavou texturu. Krevetové chipsy mají typicky lehce nasládlou chuť s jemným krevetovým aroma a často se podávají…

Pulut

Jedná se o speciální druh lepkavé rýže, která je základní surovinou v malajsijské kuchyni. Po uvaření jsou zrna pulut velmi lepkavá a drží pohromadě, což je ideální pro tradiční pokrmy jako nasi lemak nebo různé sladké dezerty. Často se používá při…

Rambutan

Tropické ovoce s červenou nebo žlutou slupkou pokrytou měkkými ostny, které pochází z jihovýchodní Asie. Uvnitř se nachází průsvitná, sladká a šťavnatá dužina, která chutí připomíná kombinaci hroznů a lychee. Nejčastěji se konzumuje čerstvé, ale lze…

Nahoru