Slovník pojmů, Strana 7

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z Ž

Kimbap

Tradiční korejský pokrm skládající se z rýže a různých náplní jako zelenina, maso nebo vajíčka, které jsou zabalené v listech mořské řasy. Na rozdíl od japonského sushi se do rýže nepřidává ocet, ale sezamový olej, což dává kimbap jedinečnou chuť.…

Kimchi

Tradiční korejský pokrm vyráběný fermentací nejčastěji zelí pekingského, ředkve nebo okurek s přidáním chilli, česneku a zázvoru. Proces fermentace dodává kimchi výraznou kyselou chuť a charakteristické aroma, přičemž současně vytváří probiotické…

Kmín

Aromatické koření s výraznou vůní a pikantní chutí, které je v asijské kuchyni nezbytnou součástí mnoha tradičních pokrmů. V indické kuchyni se kmín (jeera) často praží a přidává do kari směsí, dává pokrmům charakteristické aroma a pomáhá při…

Knoflook

Esenciální koření používané v indonéských pokrmech, které dodává pokrmům charakteristickou chuť a aroma. V indonéské gastronomii se často používá čerstvý nebo sušený, a to především v kombinaci s dalšími ingrediencemi jako je citronová tráva,…

Kokos

Tropické ovoce s tvrdou skořápkou, bílou dužinou a sladkou kokosovou vodou uvnitř. V asijské kuchyni se využívá téměř celý - strouhaná dužina se přidává do dezertů, kokosové mléko a smetana tvoří základ kari omáček a polévek, kokosová voda slouží…

Koriandr

V asijské kuchyni jde o nenahraditelnou bylinku s výrazným citrusovým a mírně pepřovým aroma, která dodává jídlům svěží a aromatický nádech. Často se přidává do polévek, kari, salátů nebo jarních závitků na konci vaření, aby si zachovala svou chuť a…

Kung Pao

Jedná se o tradiční sečuánský způsob přípravy pokrmů, který kombinuje pikantní, sladké a kyselé chutě s aromatickým kořením. Charakteristické pro tento styl je použití sečuánského pepře, sušených chilli papriček, arašídů a často také kousků kuřecího…

Kurkuma

Výrazné žluté koření, které dodává jídlům charakteristickou barvu a jemně nahořklou chuť s nádechem pepřovosti a zázvoru. V asijské kuchyni se hojně používá jako základní ingredience do kari směsí, pokrmů s rýží a tradičních pokrmů v indické, thajské…

Laab

Jedná se o pikantní salát, který je tradičním jídlem thajské a laoské kuchyně, připravovaný z mletého masa (nejčastěji kuřecího, vepřového nebo kachního) ochuceného limetovou šťávou, rybí omáčkou a chilli. Charakteristická je pro něj kombinace…

Laksa

Krémová polévka s kokosovým mlékem, která tvoří neodmyslitelnou součást kuchyně jihovýchodní Asie, především Singapuru, Malajsie a Indonésie. Ochucená pikantní pastou ze směsi koření a bylin, často obsahuje nudle, mořské plody, kuřecí maso či tofu.…

Lassi

Osvěžující indický nápoj připravovaný z jogurtu, vody a různých ochucujících přísad jako jsou ovoce, koření nebo bylinky. Tradiční lassi má slanou i sladkou variantu, přičemž ta sladká často obsahuje mango, růžovou vodu nebo kardamom. Tento lahodný a…

Lechon

Tradiční filipínské jídlo, které sestává z celého selete pomalu pečeného na rožni nad žhavým uhlím. Sele je před pečením marinováno v bylinkách a koření, což dodává masu bohatou chuť, a pečeno, dokud kůže nezíská charakteristickou křupavost. Lechon…

Lemak

Jde o tradiční malajsijský pokrm, kde je rýže vařená v kokosovém mléce s přídavkem pandánových listů a dalšího koření. Díky kokosovému mléku získává rýže krémovou texturu a charakteristickou sladkou chuť, která dokonale doplňuje pikantní jídla. V…

Lemongrass

Aromatická bylina původem z jihovýchodní Asie s výraznou citrusovou vůní, která se vyznačuje dlouhými stonky připomínajícími tuhé zelené tyčinky. V asijské kuchyni, zejména thajské, vietnamské a malajské, se používá k ochucení polévek, kari, marinád…

Lepkavá rýže

Odrůda rýže s vysokým obsahem amylopektinu, který způsobuje její výrazně lepkavou konzistenci po uvaření. Často se používá v asijské kuchyni při přípravě tradičních dezertů, sladkých pokrmů nebo jako příloha, zejména v thajské, japonské a čínské…

Liči

Jde o drobné tropické ovoce s růžovou až červenou bradavičnatou slupkou a průsvitnou, šťavnatou dužinou, které je oblíbené zejména v zemích jihovýchodní Asie. Uvnitř obsahuje jednu nejedlou pecku, zatímco jeho dužina má sladkou chuť s jemnou…

Limetka

Limeta je souhrnný název pro citrusové plody řazené do kategorie kyseloplodých citrusů, podobně jako citron. Od citronu se odlišují zelenou barvou, velikostí a mírou kyselosti. 

Limetové listy

Jedná se o aromatické listy rostliny Citrus hystrix, které jsou nezbytnou součástí mnoha thajských pokrmů díky své intenzivní citrónové vůni a jedinečné chuti. Do jídel se přidávají celé nebo nakrájené na tenké proužky, přičemž nejlépe vyniknou v…

Longan

Longan je malé subtropické ovoce s tenkou hnědou slupkou a průsvitnou sladkou dužinou připomínající bílý rosol, které pochází z jihovýchodní Asie. Uvnitř dužiny se nachází lesklé černé semínko, které připomíná oko, proto se longanu v některých…

Luffa

Podlouhlá listová zelenina s houbovou strukturou, která je populární v mnoha částech Asie. Po uvaření má jemnou a příjemnou chuť, která dobře absorbuje okolní chutě v pokrmech jako polévky, curry nebo smažené pokrmy. Kromě kulinářského využití se…

Lumpia

Křupavé smažené závitky populární ve filipínské kuchyni, jejichž tenká rýžová nebo pšeničná placka obaluje náplň z mletého masa, krevet a zeleniny. Často se podávají s omáčkou ze sladkého chilli nebo s octem a česnekem. Lumpia existuje také v…

Madras Curry

Madras curry je kari vyrobené z omáčky z cibule a rajčat, pikantně pálivé s chilli papričkou a kari práškem vyrobeným ze směsi jiného koření. Pokrm byl vynalezen v anglo-indické kuchyni; název je v indické kuchyni neznámý.

Majonéza

V asijské kuchyni má majonéza důležité místo jako krémová omáčka, která je běžnou součástí mnoha japonských a korejských pokrmů. Na rozdíl od západních verzí je asijská majonéza často sladší a má jemnější texturu, což ji činí ideální pro použití v…

Maki

Oblíbený typ sushi, který se připravuje jako rolka z rýže a dalších ingrediencí zabalených v řase nori. Typicky obsahuje rýži, zeleninu, ryby nebo mořské plody, přičemž ingredience jsou umístěny na vrstvě rýže, která je následně srolována pomocí…

Malajsie

Tato jihovýchodní asijská země se vyznačuje jedinečnou směsicí malajské, čínské a indické kuchyně, která vytváří nezaměnitelnou gastronomickou identitu. V malajsijské kuchyni najdeme bohaté využití kokosu, citronové trávy, galangalu a množství…

Nahoru